top of page

Ohjausjärjestelmä, johon jokaisella on ohjain taskussa. Valitse bluetooth, kun tarvitset paikallista langatonta ohjausjärjestelmää, jota kuka tahansa käyttäjä pääsee säätämään itse. 

Bluetooth on jo hyvin standardoitu ja dokumentoitu protokolla, joka on tuttu monille langattomien järjestelmien kanssa toimijoille. Toimittajat, jotka täyttävät Bluetooth Mesh® -standardin vaatimukset ovat taatusti yhteensopivia keskenään. Standardi on toistaiseksi varsin uusi, julkaistu vasta heinäkuussa 2017, vaikka bluetooth-ominaisuus on ollut jo puhelimissa ja tietokoneissa paljon ennen tätä. Esimerkiksi tietokoneet, kotiteatterit ja matkapuhelimet, joissa on bluetooth-ominaisuus kommunikoivat saumattomasti keskenään riippumatta valmistajasta, mutta nämä perustuvat yksi-yhteen kommunikaation kun taas Mesh vaatii kaikkien laitteiden keskustelevan kaikkien kanssa saman aikaisesti.

 

Tällä hetkellä Bluetoothia käyttävät valaistuksenohjausjärjestelmät ovat vielä pitkälti valmistajakohtaisia, esimerkiksi Casambi, sillä standardi on vielä varsin uusi ja laitteita kehitettiin jo ennen standardia. Onkin tärkeää tarkistaa, että valaisimen Bluetooth-ohjaus on nimenomaan yhteensopiva toivotun applikaation kanssa. Valaisinvalmistajilla on myös heidän omiin Bluetooth-ohjausapplikaatioon sidottuja liitäntälaitteita, jotka eivät silti ole samaan aikaan esimerkiksi Casambi-yhteensopivia. Kuitenkin Casambi on ottanut jalansijaa alalla ja useat valmistajat tarjoavat jo heidän protokollaa tukevaa Bluetooth-ohjausta.

Plussat
  • Langaton

  • Yksinkertainen järjestelmäkokoonpano, käytännössä valaisin (liitäntälaite) + bluetooth yhteensopiva käyttölaite

  • Tukee henkilökohtaisten puhelimien Bluetooth-ominaisuutta (ei vaadi reitittimiä kommunikoidakseen käyttöliittymän kanssa)

Miinukset
  • Toistaiseksi Bluetooth ei ole valaistuksessa yhteensopiva kaikkien valmistajien ja applikaatioiden kanssa. Bluetooth Mesh® - sertifioituja liitäntälaitteita tarjoavat harvat.

Bluetooth Mesh

bottom of page