top of page

Suomalaisen teknologiayrityksen ohjausjärjestelmä, jolla on vahva markkina-asema Suomessa ja maailmalla Bluetooth-valaistuksenohjauksessa

Casambi on vuonna 2014 perustettu suomalainen teknologiayritys, joka on erikoistunut toimittamaan ja suunnittelemaan valaistuksenohjausjärjestelmää ja tarvittavia komponentteja. Casambi perustuu matalaenergisessä bluetooth (Bluetooth Low Energy) verkossa tapahtuvaan kommunikaatioon valaisinten ja päätelaitteen välillä standardin Bluetooth 4.0 mukaan. Valaisimet muodostavat yhdessä mesh-verkon, jolloin vierekkäiset valaisimet ovat yhteydessä toisiinsa, välittäen tietoa viereisille valaisimille. Pisimillään valaisinväli voi olla 200 m, riippuen kuinka esteetön yhteys valaisimilla on toisiinsa.

 

Casambin perustajat ovat lähtöisin Nokiasta, jossa Bluetoothia kehitettiin jo vuosituhannen alkupuolella, joten heillä on ensikäden tietoa mihin tämä protokolla kykenee. Aikaisin liikkeellä oleminen voidaan toki kokea myös haittana käyttäjälle, koska Casambi ei ole yhteensopiva uusimman Bluetooth Mesh -protokollan kanssa, koska Casambi on kehitetty ennen kuin muut edes puhuivat Bluetooth Low Energy:stä.

 

Casambi toki toimii pitkälti samalla periaatteella kuin muutkin mesh-verkot ja Bluetooth Mesh, mutta Casambi verkkoon voidaan liittää vain Casambi-yhteensopivia valaisimia ja muita laitteita. Valaisimet ovat itsenäisiä laitteita, muodostavat verkon itsenäisesti ja yhden valaisimen hajotessa verkko korjaa itse itsensä, eikä käyttäjä havaitse tiedonsiirtokatkoksia. Tarjolla on myös mm. päivänvalo- ja ilmanlaatusensoreita, joiden tiedot voidaan Casambi-verkon kautta ajaa pilveen ja lukea sieltä, tai analysoida muuten myöhempää käyttöä varten. Tällä hetkellä Casambi on kuitenkin tarkoitettu pääasiassa vain valaistuksen ohjaukseen, eikä tarjolla ole esimerkiksi puomeja tai muita valaistuksen ulkopuolella olevia toimilaitteita.

Käytännössä järjestelmä koostuu valaisimista, sensoreista ja ohjainlaitteista (mobiililaite), jotka kommunikoivat itsenäisesti toistensa kanssa. Tarvittaessa langaton DALI-ohjain voidaan asentaa erilliseen kotelon, josta se voidaan kaapeloida lähistölle asennettuihin DALI-himmennettäviin valaisimiin. Tällöin voidaan ohjata myös maisemaelementtien ja julkisivujen valaistusta samalla järjestelmällä. Valaisinkohtainen ohjain käyttää 0-10V, 1-10V tai DALI-protokollaa valaisinten ohjaamiseen, joten se soveltuu suurimmalle osalle himmennettävistä valaisimista. Saatavilla on myös kolmansien osapuolien DMX-Casambi-adaptereita. 

Plussat
 • Helppokäyttöinen peruskäyttäjälle tehty käyttöliittymä puhelimiin ja tabletteihin

 • Mahdollistaa tarkan paikannuksen myös sisätiloissa

 • Suomalainen tuotetuki

 • Järjestelmäpäivitykset ovat helposti tehtävissä langattomasti pilvipalvelun kautta (vaatii paikallaolon)

 • Kehittävät järjestelmää aktiivisesti, mukautuen uusiin vaatimuksiin, uusiin laitteisiin ja uusiin protokolliin

 • Langattomat ohjaimet tukevat 0-10V, 1-10V, DMX ja DALI-himmennystä, joten soveltuu moniin eri valaisimiin

 • Saatavilla myös Nema- ja Zhaga-liittimiin sopivat valaisinkohtaiset ohjaimet, jotka voidaan jälkiasentaa liittimellä varustettuihin valaisimiin.

 • Yksinkertainen, visuaalinen ja helposti omaksuttava käyttöliittymä

 • Laajennettu rajapinta mahdollistaa kaksisuuntaisen tiedonsiirron.

Miinukset​
 • Kehitetty sisävalaistuksen käyttöön ja ulkovalaistuksessa hankaluutena on signaalin kuuluvuus metallisten valaisinten tai pylväiden sisältä. 

 • Mobiililaite toimii internet-yhteytenä, jos järjestelmää halutaan ohjelmoida tai päivittää etänä, joka voi esim. ulkokohteiden kanssa olla haastavaa, mikäli kukaan ei ole kohteessa. 

Casambi

bottom of page