top of page

Toimintavarma kaapeloitu valaistuksenohjaus. Valitse DALI jos tarvitset perinteistä, mutta säädettävää valaistusta ilman monimutkaisten sensorien integrointia. Yleisyytensä vuoksi useisiin järjestelmiin on myös kehitetty muuntajia, jotka kommunikoivat DALI-valaisimien kanssa riippumatta mikä on järjestelmän varsinainen tiedonsiirtoprotokolla, kuten esim. C2 Smart Light tai Lumine.

DALI (Digital Addressable Lighting Interface) on protokolla, joka mahdollistaa skaalautuvan ja joustavan valaistuksen ohjausverkon. DALI kehitettiin alun perin mahdollistamaan loistelamppujen liitäntälaitteiden digitaalinen ohjaus ja konfigurointi, ja korvaamaan yksisuuntainen 0 / 1-10 V analoginen ohjaus. DALI on toimialakohtainen kansainvälisen IEC 62386 mukaan standardoitu protokolla. Uusin DALI-2 (toisinaan liitäntälaitteissa DALI type-8) on paranneltu versio standardista kattaen myös säädettävän värilämpötilan yhdellä osoittella ja muita uusia DALI:n ominaisuuksia. Tämä ja vieläkin tuoreempi D4i -standardi tulee myös tukemaan uudempaa sensoritekniikkaa, jolla DALI Allianssi (Digital Illumination Interface Alliance / DiiA) yrittää pysyä mukana IoT-maailmassa.

 

Johdotus on suhteellisen yksinkertaista; DALI-virta ja -data kulkevat samalla johdinparilla ilman erillistä väyläkaapelia, joten esimerkiksi painikkeet vaativat vain tämän yhden parin. Valaisimia varten tarvitaan erilliset sähkösyöttö ja DALI- johtimet, mutta nekin voidaan tuoda samassa kaapelissa. Johtimien napaisuutta ei tarvitse tarkkailla, toisin kuin 0 / 1-10 V -järjestelmissä, joissa johdotusvirheet ovat yleisiä.

 

DALI-ohjain voi lähettää "broadcast"- signaalin kaikille ohjauspiirissä oleville laitteille, jolloin erillistä valaisinten ohjelmointia ei tarvita. DALI:lla valaisimet voidaan myös osoitteistaa, jolloin ohjain voi käskeä jokaista valaisinta erikseen. Näin DALI-laitteet voidaan ohjelmoida toimimaan ryhmissä. Tämä tarjoaa erinomaisen joustavuuden, koska valaistusjärjestelmät voidaan konfiguroida uudelleen ilman johdotuksen vaihtamista. Puiston- tai aukion eri alueilla voidaan saavuttaa erilaisia ​​valaistustoimintoja ja tunnelmia, jotka voidaan sitten helposti säätää ja optimoida. DALI:n digitaalinen luonne mahdollistaa myös kaksisuuntaisen viestinnän laitteiden välillä, jotta laite voi ilmoittaa virheestä tai vastata kyselyyn sen tilasta.

Plussat
  • Avoin ja helposti saatavilla kaikilta valmistajilta, ohjaimeksi soveltuu esim. Helvar

  • Helposti laajennettavissa

  • Helppo kaapelointi perinteisillä pienjännitekaapeleilla, polaarisuusvapaa (napaisuus)

Miinukset
  • Vaatii erillisen ohjauskaapelin

  • Hidas ohjaus, ei sovellu liikkuvaa valoa vaativiin kohteisiin


 

DALI

(Digital Addressable Lighting Interface)

bottom of page