top of page

Protokolla, jolla saadaan toteutettua näyttäviä, dynaamisia valaistuksia. Tuttu myös teatteri- ja tapahtumatekniikasta.  Valitse DMX-protokollaa tukeva järjestelmä jos tarvitse värivaloja tai nopeasti muuttuvaa ja sulavasti liikkuvaa valoa. 

DMX (Digital Multiplex) on kehitetty 1986 teatterikäyttöön standardisoimaan aiemmin käytössä olleet lukuisat eri valmistajien omat järjestelmät. Teatterikäytössä protokollaa käytetään myös ohjaamaan muita kuin valoja, kuten savukoneita, vinssejä tai suihkulähteitä. Järjestelmää käytetään edelleenkin teatteri- ja esityskäytössä, mutta se on laajentunut myös nykyaikaiseen arkkitehtuurivalaistukseen, jossa vaaditaan nopeita valotasojen tai värien muutoksia. Sillä voidaan ohjata myös medianäyttöjä tai muuta digitaalista videosisältöistä julkisivuvalaistusta. Yleisimpiä käyttökohteita rakennetussa ympäristössä ovatkin värivalojen ohjaukset.

 

Alun perin DMX- tiedosiirto on ollut yksisuuntainen, mutta myöhemmin kehitetty DMX-RDM kykenee myös kysymään valaisimen tilan tai osoitteistamaan valaisimet keskitetysti. Yksi DMX- universumi on 512 osoitetta, joista värivalaisin (RGB) ottaa ylleensä kolme osoitetta. 32 valaisinta voidaan yleisesti kytkeä yhteen ryhmään, minkä jälkeen tarvitaan joko splitteri / signaalivahvistin tai uusi universumi. Saatavilla on myös langattomia DMX- vastaanottimia ja lähettimiä, mutta käytännössä näillä ei saavuteta juurikaan pidempiä etäisyyksiä kuin kaapeloinnilla. Suuremmat DMX- ohjaimet voivat ohjata joitakin DMX- universumeita, mutta usean universumin (max. 32 768) järjestelmissä tiedonsiirtoon käytetään Art-Net protokollaa, joka on yksinkertaistettuna DMX- signaali välitettynä ethernet verkossa.

Plussat
  • Nopeasti reagoiva ja responsiivinen

  • Avoin ja helposti saatavilla kaikilta valmistajilta erityisesti värivalojen ohjaukseen

  • Helposti laajennettava (Art-Net)

  • DMX-ohjaimet ovat joustavasti ohjelmoitavissa ja valot saadaan helposti reagoimaan muutoksiin ympäristössä, esimerkiksi säätilaan tai kävijät voivat kehon liikkeillä vaikuttaa valoihin. Esimerkkivalmistajia, joilla on laajasti alalla käytettyjä tuotteita ovat e:cue ja Pharos

Miinukset
  • Vaatii erillisen ohjauskaapelin ja mahdollisesti erikoisliittimet (XLR)

  • Kaapeloinnissa häiriönpoisto ja rajallinen kaapelipituus (vaatii asentajalta DMX- kaapeloinnin tuntemusta)

  • Vaatii DMX-ohjainyksikön ja sille kuivan ja lämpöisen asennustilan (usein haasteena puistoissa ja katualueella)

DMX

(Digital Multiplex)

bottom of page