top of page

e:cue on 2001 perustettu saksalainen yritys, joka on sittemmin sulautunut yhdeksi Traxonin ja myöhemmin Osram kanssa.  Heidän valaistuksenohjaus järjestelmä on pääasiassa keskittynyt DMX:ään ja muuhun näyttävään valaistukseen.

e:cuen SymphoLight on erityisesti esittävään- ja julkisivuvalaistukseen tehty DMX-protokollaa tukeva valaistuksenohjausjärjestelmä. Se tukee myös muita protokollia kuten DALI:a saumattomasti DMX:n kanssa. Se on pääasiassa tarkoitettu medianäyttöjen, LED-pikseliverkkojen tai dynaamisen valaistuksen ohjaukseen, mutta sillä voidaan myös ohjata perinteisempää DALI-pohjaista puisto- ja yleisvalaistusta. Järjestelmän edut tulevat kumminkin esille laajoissa DMX-järjestelmissä.

 

Järjestelmän laajuudeen ja monimutkaisuuden vuoksi sitä ei voida integroida osaksi katuvaloverkon ohjaamiseen tarkoitettua ohjelmistoa, mutta järjestelmien välille voidaan rakentaa API-rajapinta. Tämän kautta järjestelmät kytketään yhteen niin, että kolmannen osapuolen ohjelmiston näytöllä näkyy esimerkiksi käynnissä oleva ohjelma ja e:cuen järjestelmällä valmiiksi ohjelmoidut valotilanteet (kuten itsenäisyyspäivä ja joulu yms.), jotka voidaan kutsua myös tästä toisesta järjestelmästä. Ohjelmointi voidaan tehdä joko videopohjaisesti, sisäisesti tai syöttämällä ulkoinen video ohjelmaan, tai käskemällä yksittäisiä valaisimia vaihtamaan väriä tai intensiteettiä.

 

Käytännössä e:cuen DMX-ohjausjärjestelmä koostuu din-kiskoon asennettavasta DMX-ohjaimesta ja siihen saatavilla olevista olevista lisämoduuleista, jotka ovat myös din-kiskoon asennettavia. e:cue tuotekategoriasta löytyy lähes kaikki mahdollinen, mitä tarvitaan monimutkaistenkin mediapintojen ohjaamiseen aina ulkoisista kolmannen osapuolen teollisuussensorien integroinnista painikepaneeleihin. Lähes kaikki ohjainlaitteet vaativat vähintään kuivan ja lämmitetyn keskuskaapin, mutta parhaiten ne soveltuvat asennettavaksi sisätilaan. Alle 5 000 pikselin (voi olla RGB-valaisin tai medianäytön pikseli) järjestelmät pyörivät Sympholightin din-kisko asenteisessa ohjaimessa, mutta sitä suuremmat järjestelmät vaativat laiteräkki- tai seinä-asenteisen serveriohjaimen. Kaikki ohjainlaitteet kommunikoivat keskenään paikallisessa ethernet-verkossa.

Ohjelmiston alla e:cue tarjoaa serveripalvelua SymphoCity, jossa kaikki kaupungin DMX-ohjaimet voidaan koota yhdelle näytölle, jolloin etäohjelmonti ja järjestelmien hallinta helpottuu. SymphoCity:iin voidaan kytkeä myös vanhempia e:cue-ohjaimia, kunhan niissä on ethernet-mahdollisuus. Ohjelmisto lukee reaaliaikaisen tilannetiedon kaikista erikoisvalaistuskohteista ja valotilanteita voidaan vaihtaa etänä. Käytännössä kuitenkin aina kun halutaan tehdä uusi valaistusohjelma, se täytyy ohjelmoida paikanpäällä valaistuksen visuaalisen luonteen vuoksi. Erityisesti DMX-valaistus on ennen kaikkia tunnelmallista ja harvoin vain toiminnallista. Koska se perustuu nopeaan tiedonkulkuun ja jotta muutokset ovat sulavia, se käyttää pääasiassa kaapeleita tiedonsiirtoon. DMX-maailmasta löytyy myös langattomia DMX-lähettimiä ja -vastaanottimia, mutta nämä ovat kolmansien osapuolien tuotteita. Hyvänä puolena DMX:ssä on, että kolmansien osapuolien järjestelmät toimivat saumattomasti yhteen jos ne lähettävät tai vastaanottavat DMX 512 protokollaa.

 

SymphoTouch palvelu mahdollistaa samassa wifi-verkossa olevien mobiililaitteiden käyttämisen ohjaimena, jolla voidaan esimerkiksi vaihtaa värejä, himmentää tai kutsua esiohjelmoituja valotilanteita omalta mobiililaitteelta. Yhteys saadaan muodostettua esimerkiksi kätevästi QR-koodilla, joka voi olla printattuna vaikka pylvään kylkeen.  

Plussat
  • Tarjoavat myös palvelua jossa kaikkia alueen tai kaupungin DMX-ohjaimia, jotka saadaan kytkettyä verkkon, voidaan ohjata ja ohjelmoida samalla tietokoneella etänä. 

  • Kykenee monimutkaisiin loogisiin komentoihin. 

  • Tehokas DMX-pohjainen valaistuksenohjausjärjestelmä

  • Saadaan integroitua teollisuustason sensoreita, joten sensoreita voidaan valita laajasta kolmansien osapuolien valikoimasta. 

Miinukset​
  • Ei sovellu hyvin langattomaan tiedosiirtoon tai yksinään katuvaloverkon ohjaamiseen

  • Monimutkainen järjestelmä, joka vaatii käytännössä aina ulkopuolisen ohjelmoijan, joka osaa järjestelmän ohjelmoinnin

e:cue Sympholight

(Osram Traxon)

bottom of page