top of page

Helvar on tunnettu DALI-pohjaisesta valaistuksenohjausjärjestelmästään ympäri maailman. Suomalainen yritys on perustettu 1921 ja on matkansa aikana ehtinyt tuottaa laitteita radioista ohjelmoistoihin.

Helvarin valaistuksenohjausjärjestelmä on pääasiassa tarkoitettu toimisto- ja muuhun sisäkäyttöön, mutta ollessaan erikoistunut DALI-ohjaukseen, sitä voidaan käyttää myös pienissä puisto- ja ulkokohteissa. Se soveltuu hyvin myös rakennusten yhdeydessä oleviin piha- ja aluevalaistuksiin, jolloin ulkoalueet voidaan integroida osaksi rakennuksen DALI-järjestelmää.

Helvarin laitteet ovat käytännössä din-kisko-asenteisia DALI-ohjaimia ja järjestelmää voidaan laajentaa paikallisen ethernet-verkon kautta. Kuten monet muutkin elektroniset laitteet, myös Helvarin ohjainyksiköt vaativat kuivan ja lämpimän tilan tai koteloinnin. Koska he ovat alunperin valaisinkomponenttien valmistaja, heiltä löytyy myös hyvä valikoima erilaisia langallisia ja langattomia sensoreita ja nykyään myös langatonta valaistuksen ohjausta erityisesti korjausrakentamiseen. Helvar ei itse valmista valaisimia, joten heidän tuotteet ovat yhteensopivia kaikkien valaisimien kanssa, kunhan huomioidaan oikea ohjausprotokolla. Edelleen heidän liitäntälaitteitaan löytyy usean valaisinvalmistajan valaisimista, mutta nämä ovat yhteensopivia kaikkien DALI-protokollaa tukevien ohjausjärjestelmien kanssa. 

 

Heidän DALI-ohjaimestaan löytyy myös DMX-ulostulo, jolloin valaistuksenohjaukseen voidaan helposti integroida niin DALI- kuin DMX-protokollaa käyttäviä valaisimia. Pitää toki muistaa, että Helvarin valaistuksenohjausjärjestelmä on pääasiassa tarkoitettu yleisvalaistuksen ohjaukseen, joten kovin monimutkaiseen ja näyttävään DMX-ohjaukseen se ei kykene. Ohjelmointi tapahtuu tietokoneella, kuten useiden muidenkin laajempien järjestelmien. Helvar tarjoaa omaa koulutusta ohjelmiston käyttöön, jolloin myös urakoitsijat voivat käyttöönottaa laitteiston.

Plussat
  • Luotettava ja iso toimija valaistuksenohjauksessa

Miinukset​
  • Soveltuu parhaiten perusvalaistuksen ohjaukseen sisällä, esim. ei omia sensoreita ulkokäyttöön

Helvar

bottom of page