Yksinkertainen järjestelmä ulkoilureitin valaistuksen ohjaukseen. Sopii yksittäisten reittien valaistukseen erityisesti, jos kohteessa on vaihtelevasti liikettä.

Lumine-valaistuksenohjausjärjestelmä on kehitetty tie- ja katuvalaistukseen ohjaamaan valaistusta käyttäjämäärien mukaan. Järjestelmä perustuu langattomaan tiedonsiirtoon (2.4 GHz IEEE 802.15.4 Mesh-verkko) valaisimien välillä. Yksittäisiä valaisimia ohjataan DALI-protokollan avulla. Järjestelmään kuuluu anturi (Lumine 180), joka myös ohjaa valaisinta DALI-väylän kautta. Antureiden (valaisimien) etäisyys seuraavaan voi olla maksimissaan 100 m. Anturit ovat yhteydessä toisiinsa, ja jonkin antureista täytyy olla 50 m etäisyydellä Master-yksiköstä. Master-yksikkö välittää tiedot 3g verkon kautta palvelimelle, jonka kautta ohjelmointi tapahtuu.

 

Järjestelmän avulla yksittäiset valaisimet kirkastuvat silloin kun liikettä tieosuudella ja himmenevät silloin kun liikettä ei havaita. Käytännössä vaikuttaa siltä kuin valo seuraisi tiellä liikkujaa. Järjestelmä säätää valaisimien kirkkautta liikennemäärien mukaan, ja himmentää valot silloin kun liikenettä on vähemmän. Valaistustasot säätyvät automaattisesti tunnin liukuvan keskiarvon perusteella riippuen liikennemääristä.

Plussat
  • Toimii kaikkien DALI-valaisimien kanssa

  • Yksinkertainen järjestelmäkokoonpano

  • Käyttää mitattua liikennemäärää säätämään valotasoja, joten se sopeutuu vallitsevaan tilanteeseen

  • Valotasot voidaan säätää myös lumipeitteen mukaan

Miinukset​
  • sopii käytännössä ainoastaan tie- ja katuvalaistukseen

    • valaisimia ei voi ohjata esimerkiksi kalenterin mukaan, joten se sopii huonosti maisemaelementtien ja julkisivujen valaistukseen

  • jokainen valaisin tarvitsee oman liiketunnistin-ohjaimen

Lumine