top of page

Tuttu standardi Internetin maailmasta; vielä tuntematon valaistuksessa. Harkitse tätä, jos vaaditaan laajaa IoT-järjestelmää ja katsotaan vahvasti tulevaisuuteen, missä kaikki laitteet kommunikoivat saumattomasti keskenään.

IP- standardiin (Internet Protocol) perustuva ohjausprotokolla. Se on kehitetty esineiden internettiä varten (Internet of Things) suoraviivaistamaan tiedonsiirto esineiden ja asioiden välillä; IP- standardi on tuttu tuote- ja ohjelmistokehittäjille ja lähes jokaisella on laite, joka tukee IP-protokollaa. Sillä voidaan ohjata yhtälailla valaistusta kuin pyykinpesukonettakin. Langaton tiedonsiirto tapahtuu noudattaen IEEE 802.15.4 -standardia 6LoWPAN (IPv6 over Low -Power Wireless Personal Area Networks) verkossa. Sen kanssa ei tarvita valmistajakohtaisia ohjaimia tai datamuuntimia vaan Edge -reititin tai Border Router, kuten Thread kutsuu sitä, yhdistää 6LoWPAN langattoman verkon Internettin. Se ei kumminkaan vaadi WLAN -tai Wi-Fi-verkkoa toimiakseen vaan valaisimet ja toimilaitteet muodostavat oman 6LoWPAN-verkon. Border Router on toiminto langattomissa reitittimissä, jonka niiden valmistajat voivat liittää mukaan.

Plussat
  • Tuttu protokolla ohjelmisto- ja tuotekehittäjille

  • Sama laite (valaisin tai esim. pyykinpesukone) voi olla osa montaa erilaista ohjelmaa, ja kerätä dataa tai olla ohjattavissa riippumatta muista siihen liittyvistä ohjelmista.

  • Varma ja luotettava, vähän hajoavia osia.

Miinukset
  • Vähän protokollaa tukevia valaisimia saatavilla (2020), esimerkiksi Tridonic:lta löytyy joitain liitäntälaitteita järjestelmään

  • Rajoitettu kantavuus, 10 - 100 m riippuen käytetystä taajuudesta

Thread

bottom of page