top of page

Langaton ohjausstandardi, jolla on jo jalansijaa alalla ja teollisuudessa. Harkitse tätä jos vaaditaan laajaa IoT -järjestelmää.

ZigBee on langaton protokolla, joka käyttää IEEE 802.15.4 standardin mukaista radioaalloilla toimivaa tiedonsiirtoa. Se käyttää 2,4 GHz taajuusaluetta, mikä on jaettu 16:sta 2 MHz levyisiin palasiin häiriöiden välttämiseksi. Protokollaa ja sen standardointia hallitsee Zigbee Allianssi, joka perustettiin jo vuonna 2002. Suhteellisen pitkään markinoilla olleena, sillä on jalansijaa jo monilla aloilla ja tuotteet ovat hyvin yhteensopivia ja niitä löytyy useilta valmistajilta. 

 

Kuten monet muutkin langattomat mesh-verkot, myös ZigBee on itsestään verkottuva ja pystyy reitittämään signaalin uudelleen (kantomatkan puitteissa) mikäli yhteys katkeaa, esimerkiksi valaisin hajoaa. Signaalin kantomatka on 75-300 m riippuen ympäristöstä, 300 m suorassa näköyhteydessä. Protokolla tukee myös vähän virtaa kuluttavia laitteita, jotka voivat olla esimerkiksi pattereilla toimivia sensoreita, jotka ovat suurimman osan aikaa lepotilassa, kunnes saavat käskyn herätä.

Plussat
  • Jo hetken markkinoilla ollut protokolla, jota käytetään laajasti maailmalla myös muualla kuin valaistuksessa

  • Standardisoitu langaton protokolla, jota käyttää esimerkiksi Signify (Philips) heidän langattomassa Smart City alustassaan

Miinukset
  • Rajoitettu kantavuus riippuen käytetystä taajuudesta

ZigBee

bottom of page